- Štítky blogu
- záhrada
- hnojenie
- starostlivosť o ovocné stromy
- postreky
- sadenie
- skladovanie zeleniny
- paradajka
- vtáky
- zima
- hlodavce
- úroda
- paprika
- pestovanie
- pôda
- Cibuľa Šalotka
- Cibuľa
- Šalotka
- organickým hnojivom
- kapucínka
- výhody kapucínky
- mačky
- ruže
- ovocie
- substráty
- predjarný postrek
- zemiaky
- odchov
- kuriatka
- výživa
- vermikompost
- izbové kvety
- zelenina
- balkónové kvety
- hnojivo
- karate zeon
- škodcovia
- insekticíd
- trávnik
- bio záhrada
23.03.2023
Prečo a ako sadiť Šalotku
Šalotka je druh cibule, ktorá sa bežne používa pri varení. Má jemnejšiu chuť a často sa používá v receptoch, ktoré vyžadujú túto vlastnosť.
Šalotka má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.
Šalotku možno použiť do rôznych jedál vrátane polievok, dusených pokrmov, omáčok, dresingov a marinád.
Pestovanie šalotky je cenovo dostupný spôsob, ako si vychutnať túto aromatickú ingredienciu bez toho, aby ste museli siahnuť hlboko do vrecka.
Šalotka uprednostňuje dobre priepustnú pôdu a priame slnko, preto si vo svojej záhrade vyberte miesto, kde je každý deň aspoň 6 hodín priameho slnečného žiarenia.
Pôdu upravte organickým hnojivom, kompostom alebo hnojom. Snažte sa, aby pH pôdy bolo v rozmedzí od 6,0 do 7,0.
Šalotku môžete vysádzať zo sadeníc alebo cibuliek. Rozmiestnite sadenice alebo cibuľky 6 cm od seba a zasaďte ich do hĺbky 1 cm. Po vysadení pôdu dobre zalejte.
Pôdu udržiavajte rovnomerne vlhkú a bez buriny počas celého vegetačného obdobia. Šalotku hnojte vyváženými hnojivami každých 4 až 6 týždňov. Keď šalotka rastie, môžete okolo nich mulčovať, aby ste udržali vlhkosť a potlačili burinu.
Šalotka je pripravená na zber, keď listy zožltnú a začnú vysychať. Opatrne vyberte a nechajte ich niekoľko dní na teplom a suchom mieste. Po vyschnutí môžete šalotku skladovať na chladnom a suchom mieste niekoľko mesiacov.
Šalotka sa ľahko pestuje a možno ju vysádzať na jar alebo na jeseň.
Tu je niekoľko dôvodov, prečo a ako pestovať šalotku:
Prečo pestovať šalotku
Výživné:
Šalotka má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.
Všestranné:
Šalotku možno použiť do rôznych jedál vrátane polievok, dusených pokrmov, omáčok, dresingov a marinád.
Cenovo výhodné:
Pestovanie šalotky je cenovo dostupný spôsob, ako si vychutnať túto aromatickú ingredienciu bez toho, aby ste museli siahnuť hlboko do vrecka.
Ako sadiť šalotku:
Miesto:
Šalotka uprednostňuje dobre priepustnú pôdu a priame slnko, preto si vo svojej záhrade vyberte miesto, kde je každý deň aspoň 6 hodín priameho slnečného žiarenia.
Pôda:
Pôdu upravte organickým hnojivom, kompostom alebo hnojom. Snažte sa, aby pH pôdy bolo v rozmedzí od 6,0 do 7,0.
Sadenie:
Šalotku môžete vysádzať zo sadeníc alebo cibuliek. Rozmiestnite sadenice alebo cibuľky 6 cm od seba a zasaďte ich do hĺbky 1 cm. Po vysadení pôdu dobre zalejte.
Starostlivosť:
Pôdu udržiavajte rovnomerne vlhkú a bez buriny počas celého vegetačného obdobia. Šalotku hnojte vyváženými hnojivami každých 4 až 6 týždňov. Keď šalotka rastie, môžete okolo nich mulčovať, aby ste udržali vlhkosť a potlačili burinu.
Zber:
Šalotka je pripravená na zber, keď listy zožltnú a začnú vysychať. Opatrne vyberte a nechajte ich niekoľko dní na teplom a suchom mieste. Po vyschnutí môžete šalotku skladovať na chladnom a suchom mieste niekoľko mesiacov.
