- Štítky blogu
- záhrada
- hnojenie
- postreky
- starostlivosť o ovocné stromy
- sadenie
- skladovanie zeleniny
- ovocie
- bio záhrada
- pes
- jahoda
- krmivo pre mačky
- výživa mačiek
- n and d
- výhody kapucínky
- kapucínka
- organickým hnojivom
- n&d
- granule pre psov
- farmina
- granule
- Cibuľa
- araton krmivo
- zdravie psov
- zdravá srsť
- podpora imuity
- Domáce varenie liehovín
- kvasenie
- destilácia
- oenoferm
- spiriferm
- distizym
- Šalotka
- paradajka
- Cibuľa Šalotka
- karate zeon
- predjarný postrek
- zemiaky
- odchov
- kuriatka
- výživa
- vermikompost
- substráty
- izbové kvety
- balkónové kvety
- hnojivo
- škodcovia
- pestovanie
- insekticíd
- trávnik
Uskladňovanie zeleniny a ovocia na zimu
Najkrajšie obdobie, minimálne z pohľadu záhradkárov, je za nami. Pestovateľskú sezónu sme v ideálnom prípade zavŕšili chutnou a bohatou úrodou, ktorú je potrebné spracovať a správne uskladniť. Ako skladujete mrkvu a iné plodiny, ktoré sa Vám urodili v záhrade? Či už máte špajzu, pivnicu alebo uskladňujete zamrazením tu je pár tipov ako na to.
Vo všeobecnosti zelenina a ovocie potrebujú k správnemu uskladneniu chlad, tmu a dobre odvetrané miesto na predídenie hnilobných procesov. Trvanlivosť skladovaných plodín si zabezpečíme nízkou stabilnou teplotou, zatiaľ čo požadovaná vzdušná vlhkosť zaručí, že skladovaná úroda si udrží vláčnosť, šťavnatosť a nezačne predčasne vysychať- scvrkávať sa.
Na trhu existuje množstvo úložných plastových prepraviek, debien, plytkých kartónových krabíc a iných úložných možností. Väčšina z nich sa da stohovať na seba a tak sa dá elegantne ušetriť priestor, treba len mať na pamäti, že medzi jednotlivými poschodiami musí voľne cirkulovať vzduch.
Jablká a hrušky sú ideálnymi kandidátmi na uskladnenie do zimných mesiacov. Najlepšie je každý jeden plod obaliť do novín a položiť ho na dno debničky. Ďalšie vrstvy by sme už tvoriť nemali. Pamätajte, že nie každá odroda jabĺk je na skladovanie vhodná. Dôkladne prezrite všetky jablká i hrušky a vyraďte tie, ktoré nie sú zdravé, prípadne sú už príliš mäkké na uskladnenie. Uložte ich do čistých vydezinfikovaných prepraviek, ktoré majú po stranách otvory na cirkuláciu vzduchu. Hrušky sú o čosi náchylnejšie na uskladnenie, vyžadujú teplotu okolo jedného stupňa inak predčasne dozrievajú a mäknú. Najlepšie je keď ich uložíte na podstielku zo slamy resp. pilín, nesmú sa navzájom dotýkať a uložené by mali byť stopkou nahor tak ako rastú na strome. Splnením tohto postupu zaručíte, že hrušky Vám nezačnú šuverieť a strácať na ich šťavnatosti. Nikdy neukladajte do jednej prepravky viac druhov zeleniny ani ovocia.
Koreňovej zelenine sa výborne darí keď je uskladnená vo vlhkom piesku resp. použite piliny alebo kokosové vlákno. V našich končinách nie je takýto typ uskladňovania až tak bežný, no keď vyskúšate neoľutujete. Mrkva, zemiaky či repa vydržia v týchto podmienkach dlho svieže a chrumkavé. Jednoducho odrežte listy uložte ich v jednej vrstve do debny a zasypte vrstvou piesku až po ich vrch. Dbajte o to aby sa zelenina navzájom nedotýkala. Vždy by mala byť len jedna vrstva zeleniny v jednej plastovej prepravke prípadne debne. Ponúkame Vám dobrú radu pre uskladňovanie mrkvy - hneď odlomte nadzemnú časť nech si zachová chrumkavosť a neuniká vlhkosť. Uskladňujeme ju do prepravky vždy koreňom nadol tak ako je jej prirodzený rast v zemi.
Zemiakom stačí ak ich uskladníte v papierových taškách a uložíte na tmavé a chladné miesto. Ideálne je ak zemiaky vytiahnete zo zeme keď je sucho a dlhšie bez dažďa, následne ich ponechajte na slnku ešte preschnúť cca 14 dní a potom uskladnite. Zaschnutú zem resp. blato treba z povrchu zemiakov odstrániť, tým predídeme plesneniu. Najideálnejšie je skladovanie v prepravke v pivnici s vysokou vlhkosťou vzduchu, kde teplota nepresahuje 6 °C. V ideálnych podmienkach vydržia takto uskladnené zemiaky aj do nasledujúcej úrody. Prepravku so zemiakmi nenapĺňajte až po vrch, naukladané zemiaky by nemali presahovať výšku 50-60 cm aby bolo zabezpečené prevetranie aj tých najspodnejších vrstiev. Priebežne počas celého skladovania zemiaky kontrolujte a robte prebierku, akonáhle zbadáte hnilobné procesy, nadmerné klíčenie alebo plesne zakročte a napadnuté zemiaky odstráňte. Zemiaky skladujte samostatne, pretože vylučujú plyny, ktoré spôsobujú hnilobné procesy a zvýšenú kazivosť u iného ovocia či zeleniny.
Ak pestujete paštrnák, ten je dobré počas zimy ponechať v zemi a vytiahnuť ho vtedy keď potrebujete.
Cibuľa, šalotka aj cesnak musí po vytiahnutí zo zeme hlavne poriadne preschnúť, aspoň 20 dní na suchom vetranom stanovisku, následne z nich urobte pletence a zaveste na suchom mieste. Prvoradé je správne narábanie s cibuľou pretože je náchylná na odreniny, pozor na nárazy z ktorých môže začať cibuľa hniť a nakaziť aj ostatné zdravé kusy. Ak sa Vám cibuľové či cesnakové vence robiť nechce, existuje aj jednoduchší spôsob uskladnenia. Zbavte sa nadzemnej časti, stonky zrežte na dĺžku max 10 cm a hlávky cesnaku či cibule vložte za sebou v rade do pančuchy alebo sieťoviny, zaveste na tmavé a suché miesto kde teplota nepresahuje 20°C. Čo sa cesnaku týka, je dobré keď jeho korienky zrežeme a následne vypálime nad plameňom aby sme zabránili jeho opätovnému klíčeniu. Cibuľa i cesnak by mali byť skladované osobitne, určite ich neukladajte do blízkosti inej zeleniny ani ovocia, pretože ich aróma by ostatné plodiny znehodnotila.
Čo sa týka krátkodobého skladovania ovocia, zeleniny a byliniek v chladničke, vždy vkladajte do chladničky len čistú suchú potravinu. Každý druh by mal mať svoje osobitné miesto. Bylinky a vňate je dobré umyť a obaliť do vlhkej tkaniny (napr. do utierky) a tak uložiť do chladničky. Takto vydrží vňať dlhšie svieža, zelená a neovädne.
Ak si chcete zeleninu a ovocie zamraziť použite čisté dózy alebo uzatvárateľné sáčky. Zeleninu si umyte, očistite, je dobré keď si ju predpripravíte na konkrétny spôsob použitia. Ak je určená na dusenie, varenie do polievky resp. do omáčok rovno si ju nakrájajte na menšie kúsky a tak zamrazte. Ušetríte si tak následnú prácu pri varení, navyše znovu rozmrazená zelenina je plná vody a už sa s ňou takýmto spôsobom len sťažka pracuje. Jablká môžete nastrúhať a zamraziť, v zime si tak urobíte rýchly jablčník či štrúdľu. Slivky je výborné umyť, osušiť, odkôstkovať a zamraziť do sáčkov. V prípade potreby ich máte hneď po ruke a pripravené do šťavnatého kysnutého koláča, ktorý je cez zimu neodolateľný. Aj zelerovú, petržlenovú vňať alebo koriander či ligurček je dobré zamraziť si na obdobie mimosezóny. Spravte si jednotlivé viazaničky, umyte, osušte ich a zamrazte so uzatvárateľných sáčkov. Vývar bude aj v zime vďaka tomu intenzívny, voňavý a plný vitamínov.