- Štítky blogu
- záhrada
- hnojenie
- postreky
- starostlivosť o ovocné stromy
- sadenie
- skladovanie zeleniny
- ovocie
- bio záhrada
- pes
- jahoda
- krmivo pre mačky
- výživa mačiek
- n and d
- výhody kapucínky
- kapucínka
- organickým hnojivom
- n&d
- granule pre psov
- farmina
- granule
- Cibuľa
- araton krmivo
- zdravie psov
- zdravá srsť
- podpora imuity
- Domáce varenie liehovín
- kvasenie
- destilácia
- oenoferm
- spiriferm
- distizym
- Šalotka
- paradajka
- Cibuľa Šalotka
- karate zeon
- predjarný postrek
- zemiaky
- odchov
- kuriatka
- výživa
- vermikompost
- substráty
- izbové kvety
- balkónové kvety
- hnojivo
- škodcovia
- pestovanie
- insekticíd
- trávnik
Prečo je kyslá pôda problémom?
Pestovanie poľnohospodárskych plodín je komplexná práca, ktorá si vyžaduje obrovské množstvo odborných znalostí. Kvalita pôdy je kľúčovou súčasťou úspešného pestovania plodín. Zdravie plodín vo veľkej miere závisí od rovnováhy úrovní pH v pôde. Keď sa pôda stane príliš kyslou – alebo má nižšiu hladinu pH – vytvára to toxické prostredie pre plodiny.
Kyslá pôda má za následok menej dostupných živín a tým pádom aj nižší výnos.
Našťastie existuje spôsob, ako si s problémom poradiť. Keď sa pôda stane kyslou, je najlepšou praxou aplikovať vápno, kde sa pestujú plodiny, ako spôsob zvýšenia pH a zníženia kyslosti.
Problémy s kyslou pôdou
Asi najdôležitejším faktorom pre rýchly a zdravý rast rastlín je stav pôdy a jej kyslosť, resp. hodnota pH. Keď sa pôda stane príliš kyslou, môže to veľmi sťažiť maximalizáciu výnosu poľnohospodárskych plodín.
Kyslosť sa meria v pH. Neutrálna hodnota je 7. Ak je hodnota nižšia, hovoríme o kyslej pôde. Čím je kyslejšia pôda, a teda pH nižšie, tým je pre rastlinky viac toxická.
Na veľkej väčšine územia Slovenska máme mierne kyslé, kyslé a neutrálne pôdy. Podiel alkalických pôd je minimálny.
Ako problém vyriešiť?
Aby sa zabránilo vysokej kyslosti pôdy, môže sa pristúpiť k určitým úpravám pôdy na zvýšenie úrovne pH a neutralizáciu kyslej pôdy. Poľnohospodárske vápno je najúčinnejšou cestou na zvýšenie hodnôt pH s cieľom zlepšiť zdravie plodín a produkciu.
Poľnohospodárske vápno je prípravok na úpravu pôdy zvýšením úrovne pH. Je vyrobený z drveného vápenca, ktorý obsahuje prírodné živiny na podporu zdravého rastu rastlín. Keď sa vápno pridáva do pôdy, rozpúšťa sa a uvoľňuje zásadu, ktorá pôsobí proti kyslosti pôdy alebo ju neutralizuje.
Aké vápna sú vhodné?
V záhradníctve sa najčastejšie používajú 2 druhy vápna:
1. Dolomitický vápenec
2. Dusíkaté vápno
V závislosti od vlastností vašej pôdy môže vyžadovať jeden alebo druhý typ vápna. Môžete dokonca vyžadovať kombináciu oboch materiálov na vápnenie.
Dusíkaté vápno, okrem samotného vápenca, obsahuje cca 20% organicky viazaného dusíka. Výhoda dusíkatého vápna spočíva aj v likvidácii slimákov a ich vajíčok. Je preukázané, že správna aplikácia dusíkatého vápna znížila množstvo slimákov až o 90%.
Bez dusíka a horčíka nemôžu rastliny dosiahnuť zdravý rast.
Vďaka nižšej kyslosti sa zhusťuje koreňový systém rastlín. Vápno citeľne znižuje hladiny železa a mangánu v pôde, ktoré zapríčiňujú kyslosť pôdy. Zároveň zvyšuje mikrobiálnu aktivitu. Pokiaľ ide o finančné výhody, do poľnohospodárskeho vápna pre plodiny sa oplatí investovať. Poľnohospodárske vápno je dlhodobým riešením na zabezpečenie maximálnej úrody.
V prípade strukovín môže poľnohospodárske vápno pomôcť zlepšiť fixáciu dusíka. Toto je proces, pri ktorom baktérie, ktoré žijú v koreňoch strukovín, sú schopné premeniť atmosférický dusík na živiny, ktoré môžu plodiny využiť.
Vápno zlepšuje účinnosť hnojív a herbicídov. Vďaka tomu sú rastliny pripravené prijímať viac živín z hnojenia a má to ekonomické dôsledky aj pre vás, keďže hnojenie v podstate „nespláchnu“ najbližšie výdatné dažde.